Virpi Räty

Päivähoito

Aloite 3/2017

Kokoomuksen valtuustoryhmä esittävät aloitteessaan päiväkotien pihojen kunnostamista.

Puhe 2/2016 Ryhmäkoon suurentaminen päivähoidossa

Valtuuston kokouksessa keskustelimme tulisiko ryhmäkokoa suurentaa 21:stä 24:nään. Olen ehdottomasti sitä vastaa, että suurennetaan ryhmäkokoja päiväkodissa, joten pidin puheen aiheesta. Tässä pieni katkelma ajatuksista:

Minua käy sääliksi ne pienet tulevaisuuden lupaukset, jotka joutuvat tyytymään vähempään määrään syliä ja aikuisen huomiota. He joutuvat kohtaamaan suuremman määrän lapsikontakteja, joka tutkitusti lisää lapsen stressiä. Heillä on pienempi mahdollisuus esim. esiopetuksen mukaiseen yksilölliseen oppimiseen.

Miksemme kuuntele tutkimuksia? Miksi meillä ei ole arvioitu muita vaikutuksia kuin rahaa? Olemmeko me Nurmijärven kunnassa niin köyhiä, että voimme sivuuttaa noin 900 lapsen hyvinvoinnin? 

Voitimme äänestyksen.

Puhe 3/2015 kesäajan palkat vuoden sijaisuutta tekeville

Esitin kysymyksen siitä, kun kunta säästi palkoista eikä jatkanut kaikkien päiväkodin henkilökunnan vuoden sijaisuutta tekevien palkkaamista kesänajaksi. Tässä pätkä kysymyksestäni:

Muut ovat töissä miettineet, miten pärjäävät kesällä, kun ihmisiä on vähemmän ja pitäisi pitää kesälomia ja päivystykset pitäisi hoitaa. On totta, että osa lapsista on poissa jo kesäkuussa, mutta kesäkuussa pitäisi ehtiä siivoamaan ryhmä katosta lattiaan ja suunnitella seuraavaa syksyä. Pitäisi myös ehtiä nimikoimaan naulakot, kaapit, laatikot ym. uusien lasten aloittaessa. Nykyisessä päiväkodissa uusia tai ryhmänvaihtajia on yli 70 % kaikista lapsista. Ryhmien pitäisi pystyä pitämään palavereja syksystä. Näitä ei kunnolla ehdi tehdä elokuussa, kun lapset aloittavat ja osa henkilökunnasta yhä lomalla.

Olen ymmärtänyt, että ainakin osa työttömäksi jäävistä, miettii hakemista muihin kuntiin töihin. Onko meillä varaa menettää ammattitaitoista henkilökuntaa?

Toivottavasti jatkossa mietitään, onko todellista hyötyä kesäajan palkattomasta ajasta.